20 Mart 2015 Cuma

Cankurtaran'ın 'büyük sevgisi' damak çatlatıyor

Bundan tam üç sene önce Türkiye'ye gezmeye gelen ve ardından burada kalmaya karar verip Kore yemekleri yapan bir restoran açan Choı Kı Hyeong, Türkiyeliler için 'Türkler söz veriyorlar ama sözünde durmuyorlar' dedi. 

Choı Kı Hyeong
Geçmişte Türk ekonomisiyle aynı seviyede olan bugün yarattığı teknolojiyle Türkiye dahil birçok ülkenin önüne geçen Güney Kore, Uzak Doğunun önemli ülkelerinden biri. Teknolojideki başarısının yanı sıra yemek kültürü ile de incelenmesi gereken bir yer olan Kore, bugünlerde bu kültürü tanıtan Han Sarang(Büyük Sevgi) Kore restoranı ile kendini tanıtma fırsatı buluyor.
Eşi vesile oldu 

Makine mühendisi olan Choı Kı Hyeong(56), Kore'de yaklaşık 20 sene özel bir şirkette çalışmaktadır. Eşi, televizyonda bir gün Türkiye'yle ilgili bir tatil reklamı görünce buraya gitmeyi ister. Kararını veren çift, önce Nevşehir'e oradan İstanbul'a gider. Eşinin vesilesiyle Türkiye'ye giden Choı Kı Hyeong, radikal bir karar alarak burada kalmaya karar verir. Hyeong, kalma sürecini şu şekilde anlattı;'Kore'ye dönüş yaptıktan sonra Türkiye'yi aklımdan çıkaramadım, çok düşündüm acaba bu ülkede yaşamımı sürdürebilir miyim diye. Bir ay sonra tekrar Türkiye'ye gittim. Yavaş yavaş 15 gün İstanbul'u gezdim'. Bu süreçte hayatını nasıl sürdürebileceğini düşünen Hyeong, restoran açmaya ve kendi kültürünü tanıtmaya karar veriyor. 

Baharatlı ve yağlı yemek sevilmez

Bulgogi: Mantarlı dana eti
2012 yılının Nisan ayında Cankurtaran'da Kore yemekleri yapan bir restoran açan Hyeong, Kore yemeklerini şu şekilde anlattı; 'Kore yemeklerinde baharat ve yağ, çok az kullanılır. Yani Koreliler yağlı yemek sevmezler. Pilav, Koreliler için çok önemlidir. Nasıl Türkler ekmeksiz yemek yemez Koreliler'de pilavsız yemek yemez. Genellikle tuz yerine soya sosu kullanılır' dedi. Yemeklerin ağırlıklı olarak deniz ürünlerinden oluştuğunu söyleyen Hyeong, Türklerin daha çok tercih ettiği Bulgogi gibi etli yemeklerinde mevcut olduğunu belirtti. Kore yemeklerinde kullanılan ya da yemeklerin yanında meze olarak tüketilen Kimçi'nin de önemli olduğunu vurgulayan Hyeong, bunun yanı sıra Kore'de sadece pilavla birlikte yenildiğinde bile bir yemek olarak sayıldığını söyledi.

'Çin yemekleri kokar'

Kimçi: Lahanadan meydana
gelen bir Kore mezesi
Kore yemeklerinin yanı sıra Çin ve Japon mutfağına da yer veren Hyeong, Japon mutfağının Kore mutfağı ile benzerliğine dikkat çekerken Çin mutfağının da bir o kadar uzak olduğunu söyledi. Özellikle Çin yemekleri için Hyeong, 'kullanılan baharatlar ve malzemelerden ötürü çok kokar' ifadesini kullandı. Malzeme temini konusunda sıkıntı çekmediğini söyleyen Hyeong, malzemelerin yüzde 95'ini Türkiye'den alabildiğini ancak Japchae(kore makarnası) ya da suşi için kullanılan Kim'i(deniz yosunu) dışarıdan getirdiklerini söyledi.
'Türkler sözünde hiç durmuyorlar'

Suşi yapımında kullanılan
Kim(deniz yosunu) 
Türkiye'ye gelmeden önce hiç Türk yemeği tatmadığını söyleyen Choı Kı Hyeong, en sevdiği yemeklerin; 'mercimek çorbası, işkembe çorbası, köfte ve kokoreç olduğunu söyledi. Diğer yandan kokoreç'i her zaman yediğini ve tam ekmek tercih ettiğini gülerek ekledi. Kendisine en ilginç gelen şeyin ne olduğunu sorduğumuzda ise şu cevabı verdi; 'Türkler çok iyi ama bir iş yaptığında söz veriyorlar ama hiç sözünde durmuyorlar. Kore'de böyle bir şey yok. Kore'de söz verildi mi yapılır. Burada hiç kimse sözünü tutmuyor'.


-Foto haber 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder